ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΣΕΚΤΕΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (YOGA-PILATES),ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΗΘΕΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ,
ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ,ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ! http://www.cityofathens.gr/el/athlitismos/xoroi-athlisis/gymnastiria
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ,ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ) ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ "ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ" ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ" "ΝΕW AGE".
ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΟΓΚΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΟΠΩΣ Π.Χ.ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΗΔΗ,ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΑΚΟΜΑ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ TO ΠΙΛΑΤΕΣ ΚΑΙ Η ΓΙΟΓΚΑ ME ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ:
Το Πιλάτες, που έχει χαρακτηρισθεί και ως «η δίδυμη μέθοδος της γιόγκα», αυτοπροσδιορίζεται ως μια «κινησιολογική προσέγγιση ενεργειακής εκγύμνασης μέσω χαλάρωσης».
(Απόσπασμα απο άρθρο-έρευνα της Ελένης Ανδρουλάκη)
[1] Είναι μια πρακτική η οποία συνδυάζει «βασικές αρχές της γιόγκα και άλλων παραδοσιακών μεθόδων άσκησης που προέρχονται από τις ανατολικές φιλοσοφίες με τη δυναμική μεταγενέστερων δυτικών μεθόδων».[2]... Η φιλοσοφία αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της μεθόδου και αυτό είναι που τη διαφοροποιεί από τα απλά προγράμματα ασκήσεων. Το Πιλάτες «δεν αποτελεί απλώς έναν τρόπο εκγύμνασης... Πρόκειται για μια φιλοσοφία που στην πράξη γίνεται τρόπος ζωής».[3] Βασική αρχή και θεωρητικό υπόβαθρο του Πιλάτες είναι ο έλεγχος του κέντρου του σώματος, δηλαδή -και σύμφωνα με τις ανατολικές φιλοσοφίες- η ζώνη της κοιλιακής χώρας η οποία και ονομάζεται ";Powerhouse"; («οίκος της δύναμης»)[4]. Η μέθοδος βασίζεται «στον πλήρη έλεγχο του νου πάνω στο σώμα»[v] καθώς και «στην αφύπνιση της εσωτερικής μας δύναμης».[6] Οι 500 περίπου ασκήσεις του Πιλάτες πρέπει να εκτελούνται αργά, με «εξαντλητική συγκέντρωση και ακρίβεια»[7] και με τη συμμετοχή του πνεύματος, του σώματος και της αναπνοής.[8]
1. Από σχετικό διαφημιστικό φυλλάδιο.
2. www.therapeia.gr/pilates
3. Περιοδικό Escape, άρθρο «Με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση», Μάρτιος 2001.
4. www.therapeia.gr/pilates
5. www.gisi.gr/aion/pilagr2.html
6. www.exercise.gr/pilates/method/index.htm
7. Josι Rodriguez, Pilates, εκδόσεις Καλοκάθη 2006, copyright ΤΑ ΝΕΑ, σελ.7.
8. ένθ. ανωτέρω, σελ. 6.
Eίναι η γιόγκα Γυμναστική?
Στο δυτικό κόσμο η γιόγκα αρχικά παρουσιάστηκε σαν ένα είδος «γυμναστικής», σαν μέθοδος χαλαρώσεως και ψυχολογικής ηρεμήσεως. Η βασική της διαφορά από τη γνωστή γυμναστική βρίσκεται, εκτός των άλλων, στη χαρακτηριστική της ακινησία. Αρκετές από τις ασκήσεις της γιόγκα παρουσιάζουν αυτές καθαυτές ορισμένα θετικά αποτελέσματα πάνω σε μερικά άτομα - πράγμα που, άλλωστε, συμβαίνει και με ασκήσεις άλλων συστημάτων. Γενικά όμως οι ασκήσεις αυτές τοποθετούνται μέσα σε ένα πλαίσιο ινδουιστικών αντιλήψεων και αποτελούν στάδια ενός ευρύτερου όλου, μιας γενικότερης πνευματικής πορείας. Στην πλήρη τους ανέλιξη αποσκοπούν πολύ μακρύτερα από τα όρια μιας σωματικής ευεξίας. Αυτά που προηγούνται στις ασκήσεις γιόγκα όπως κι αυτά που έπονται - τα όποια κατά κανόνα οι πολλοί αγνοούν ? σχετίζονται στενά με συστήματα «διαλογισμού» και εμπειριών, που βρίσκονται φορτισμένα με ινδουϊστικές φιλοσοφικο-θρησκευτικές θεωρίες και αξιώματα, κυρίως με τη διδασκαλία περί μετενσαρκώσεως.
Και για να γίνουμε περισσότερο παραστατικοί: όπως οι γονυκλισίες (οι «μετάνοιες» της μοναχικής μας παραδόσεως) δεν είναι απλές κινήσεις του σώματος, αλλα έχουν σχέση με ένα γενικότερο πιστεύω και εκφράζουν μια συγκεκριμένη διάθεση και τάση ψυχής αποβλέποντας σε πνευματικούς σκοπούς, κατά παρόμοιο τρόπο - τηρουμένων, βεβαίως, πάντοτε των αναλογιών - οι συνθετότερες ασκήσεις της γιόγκα έχουν συνάρτηση με Ινδουϊστικές παραστάσεις και σκοπεύουν τελικά σε πνευματικές θρησκευτικές εμπειρίες.
(Απόσπασμα απο άρθρο του Αναστάσιου Γιαννουλάτου-Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας.)
ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ, ΑΘΕΛΗ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΔΟΞΑΣΙΩΝ,ΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΓΚΟΥΡΟΥΙΣΤΙΚΕΣ ΣΕΚΤΕΣ.ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ ΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ Κ.ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΗΣ "ΔΗΘΕΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ" ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΠΙΛΑΤΕΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΜΟΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ,ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΕΝΤΑΣΣΟΥΝ ΩΣ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ-ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ.
ΦΙΛΙΚΑ,ΑΠΟ ΤΟΝ "ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΟΣΜΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου