ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ!
ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΖΩΗ

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΑΡΞ ΕΓΕΝΕΤΟ

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΑΡΞ ΕΓΕΝΕΤΟ
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΕ ΜΑΣ
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΠΑΤΕΡΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. SOS 1)ΜΗΝ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ 2)ΝΕΟ :http://hristospanagia3.blogspot.com

Ἀγαπητοί ἐν Χριστῷ ἀδελφοί
Ἄν λάβετε ἕνα e- mail, ὑποτίθεται ἀπό ἐμένα (panagiatheotokos@gmail.com), πού νά σᾶς ζητᾶ νά στείλετε χρήματα, ἀγνοῆστε το.
π. Σάββας

Dear brothers in Christ
If you receive a e-mail supposed from me(panagiatheotokos@gmail.com) don' t pay attention at all.
p. Savvas Agioreitis

ΣΥΝ ΘΕῼ, ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: http://hristospanagia3.blogspot.com

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Η γιορτή της Παναγιάς (ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ-Ι.Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ)

Μετά από πολλά χρόνια το Πάσχα συνέβη να είναι τόσο νωρίς. Με το νέο ημερολόγιο η γιορτή του Ευαγγελισμού προηγείται της Ανάστασης του Κυρίου. Με το βυζαντινό υπάρχει μια διαφορά 13 ημερών το οποίο τηρείται σύμφωνα με την παράδοση στο Άγιο Όρος.
Στο περιβόλι της Παναγίας ο Ευαγγελισμός εορτάστηκε την Τετάρτη της Διακαινησίμου. Στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου είναι αφιερωμένη η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Ταξιδέψαμε Δευτέρα Διακαινησίμου για να παραβρεθούμε στα προεόρτια της Θεοτόκου. Μόλις πατήσαμε το πόδι μας στο μοναστήρι αντικρύσαμε τη συνήθη εικόνα: πλήθος προσκυνητών να έρχονται και κάποιοι να αναχωρούν από τη μεγάλη γιορτή της Αναστάσεως του Κυρίου μας.


Μας υποδέχτηκαν εγκάρδια ενώ πολύ γρήγορα μας οδήγησαν στην Τράπεζα για να γευματίσουμε. Ενημερώθηκαν στο αρχονταρίκι για τον αριθμό των ατόμων και στο ενδιάμεσο διάστημα αφίξεων και αναχωρήσεων ετοιμάζονταν τα δωμάτια φιλοξενίας. Έμαθα ότι οι προσκυνητές ήταν 250 άτομα. Αναλογίζομαι την υπεράνθρωπη προσπάθεια των μοναχών.
Όλα κυλούσαν ομαλά και βλέπαμε την ευδιάθετη διακονία μοναχών και προσκυνητών.

Αφού πήραμε τα δωμάτιά μας πεντακάθαρα πληροφορηθήκαμε ότι ο εσπερινός θα γινόταν στις 16:30. Άκουσα από τους πατέρες και συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ μεγάλη ευλογία διότι εδώ και μερικές ημέρες βρισκόταν στη Μονή ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος, πνευματικό παιδί του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού. Περίμεναν απ’ ό,τι πληροφορήθηκα τον Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ, ενώ ήδη φθάσει και ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, τον οποίο υποδέχτηκαν με την τιμή που αρμόζει στην περίσταση γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι.

Ο εσπερινός ξεκίνησε στην ώρα του, όπου πρωτοστάτησε ο Επίσκοπος Νικόλαος. Μελωδικά και σε αρκετές γλώσσες ακούσαμε το Χριστός Ανέστη. Μου άρεσε πολύ που ο ιεροδιάκονος στη μεγαλύτερη διάρκεια κρατούσε αναμμένη λαμπάδα με το σταυρό στο χέρι του ταυτόχρονα θυμίαζε και μαζί με το διάκο ράντισε με μύρο τους πιστούς, έλεγαν Χριστός Ανέστη, και τους άπλωναν τα χέρια και στη συνέχεια ακουμπούσαν το πρόσωπο και τα ρούχα τους. Σε όλη τη διάρκεια ο χορός των Βατοπαιδινών πατέρων μαζί με το χορό μοναχών από άλλες μονές έψελναν σε αργούς ρυθμούς, μοναδικούς και μελωδικούς.

Μετά το τέλος του εσπερινού ακολούθησε Τράπεζα. Το μενού περιελάμβανε μακαρόνια, σαλάτες και εν γένει ό,τι προϋποθέτει το τυπικό.
Στη συνέχεια ακολούθησε προσκύνημα στα άγια λείψανα και τα ιερά κειμήλια της Μονής όπως την Αγία Ζώνη όπου πολλοί σταυρώσαμε τα είδη δώρων με την βοήθεια των ιερέων για ευλογία μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα έγινε ξενάγηση στις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας.

Το απόδειπνο είχε ξεκινήσει στο εμπρός μέρος του ναού καθώς επίσης και οι παρακλήσεις στην Παναγία στα παρεκκλήσια ενώ της Παντάνασσας γίνεται στον αριστερό κίονα εκεί που είναι τοποθετημένη η χαριτόβρυτη εικόνα.
Στις μεγάλες γιορτές συνηθίζεται δίπλα στο αριστερό κίονα πλάι στην Παντάνασσα, τοποθετείται η εφέστιος εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας. Μπροστά της στρωμένο ένα κόκκινο χαλί με απεικόνιση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και στο κάτω μέρος περίπου στη μέση μια θαυμάσια ασημένια λεμονιά με λαμπάδες η οποία συνδέεται με το θαυμαστό που συνέβη τον 10ο αιώνα.

Είχαμε την ευλογία παρόλο των πολλών ανελλιπών υποχρεώσεων του Γέροντα να γίνει σύναξη στις 20:00. Βρεθήκαμε όλοι στο συνοδικό και περιμέναμε να ακούσουμε τον ωφέλιμο, πνευματικό λόγο του Γέροντα Εφραίμ και Ηγουμένου της Μονής.
Αφού μίλησε ο Γέροντας και μας τόνισε το πόσο μεγάλο είναι το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου μας και ότι πρέπει να το βιώνουμε κάθε Κυριακή και όχι μόνο αυτές τις μέρες έδωσε την ευκαιρία να του κάνουμε ερωτήσεις για να ωφεληθούμε.
Έδωσε απαντήσεις για το θέμα της νηστείας πώς πρέπει να γίνεται και αρκετοί τον ρώτησαν: Γέροντα τί έχετε να πείτε γι’ αυτά που σας κατηγορούν;

Ο Γέροντας απάντησε: “Κοιτάξτε, όταν ήρθαμε εδώ στο Βατοπαίδι είχε μερικά γεροντάκια. Στην αρχή προσπαθήσαμε να περισώσουμε μερικά ιερά κειμήλια περίπου 400.000 και μεταξύ των άλλων τα γεροντάκια είπαν: εσείς που ξέρετε γράμματα κοιτάξτε αυτά τα χαρτιά γιατί εδώ πιστεύουμε ότι το Ελληνικό κράτος μας γέλασε πάνω στη συμφωνία και μας αδίκησε. Η Μονή δεν είναι του Εφραίμ είπε ο Γέροντας όπως λένε μερικοί αλλά είναι δική σας. Εσείς έρχεστε εδώ, φιλοξενείστε και είδατε πρώτα ανακαινίσαμε τους χώρους φιλοξενίας για να μπορείτε να μένετε και βλέπετε ακόμη πόση δουλειά χρειάζεται”.
Ιδιαίτερα μας τόνισαν το θέμα της Βιστωνίδας ότι έγινε τρομερή αδικία και ότι πρέπει να μη το αφήσουμε. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε πριν από δεκατέσσερα χρόνια και με τις δυο κυβερνήσεις και αφού ακολουθήσαμε τις νόμιμες διαδικασίες ζητήσαμε και απαιτήσαμε την περιουσία της μονής. Όχι όπως λένε σύντομα αλλά πριν δεκατέσσερα χρόνια. Γι’ αυτό λοιπόν όπως είπε ο Γέροντας εκδόθηκε ένα βιβλίο το οποίο αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης τώρα το 2010 με την επιμέλεια του κ. Σπύρου Γ. Αλεξανδρή, έκδοση του Συλλόγου των φίλων της Μονής, που περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση.

Οι μοναχοί εμείς είμαστε δάσκαλοι της ακτημοσύνης είναι δυνατόν να κάνουμε τέτοια πράγματα όπως λένε; Εμείς οι ακοίμητοι φρουροί δίχως κανένα συμφέρον διότι όπως ξέρετε μας είπε, τα μοναστήρια είναι δημοσίου δικαίου καταλαβαίνετε ότι το κράτος θα έπρεπε να ξοδευτεί πάρα πολύ; Είδατε κάτω στην Ακρόπολη τί έκανε; Δεν πρέπει εδώ αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό να τον προσέξει; Εδώ να προσέξει, από εδώ ξεκίνησε η Αθωνιάδα σχολή (το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, απ’ όπου βγήκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Ρήγας Φερραίος) και τόσα άλλα.
Και η λίμνη Βιστωνίδα είπε ο Γέροντας όπως το σχολίασαν κάποιοι δεν περάσαμε κάποια στιγμή από την Βιστωνίφα και είπαμε αυτή θα την κάνουμε δική μας. Αυτή είναι ιστορία χρόνων. Είναι από τον 10ο αιώνα και τόσα άλλα.»

Κάλυψε ο Γέροντας με τις απαντήσεις όλους μας και μάλιστα κάποιος προσκυνητής από την Κύπρο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι του έκανε εντύπωση διότι την Κυριακή του Πάσχα που ήταν στο Μετόχι στο Πόρτο Λάγος έγινε επίσκεψη στις φυλακές της Κομοτηνής που έχουν μεταμορφωθεί διότι ο ακοίμητος φρουρός π. Νήφων υπεύθυνος στο μετόχι με τις ευλογίες του Γέροντα συμπαραστέκεται στους φυλακισμένους που βρίσκονται 323 άτομα σε χώρο 100 ατόμων· ηθικά και υλικά σε αυτούς και τις οικογένειές τους, έχουν γίνει 1000 αποφυλακίσεις τα τελευταία 5 χρόνια σύμφωνα με τον διευθυντή της φυλακής ο οποίος ανέδειξε το έργο σε όλους που πήγαν για να ευχηθούν Χριστός Ανέστη και να δώσουν αυγά στους φυλακισμένους. Ανέφερε ότι με χρήματα της Μονής ανακαινίσθηκαν ο χώρος επισκεπτηρίου, το κυλικείο, οι τουαλέτες και μπάνια και φυσικά και αρκετά κρεβάτια και μάλιστα έδειξε φωτογραφίες για το πριν και μετά την ανακαίνιση.
Αμέσως μετά ο Γέροντας μη θέλοντας να αφήσει να φανεί το έργο της Μονής μας άφησε να πάμε για ξεκούραση αναφέροντας ότι την επομένη θα φιλοξενηθούν εγγεγραμμένα μόνο για την Τρίτη παραμονή της πανηγύρεως 500 άτομα δίχως φυσικά να αναφέρει ότι από την προηγούμενη μέρα παρέμειναν περί τα 100 και πλέον άτομα.
Όλοι μείναμε έκπληκτοι. Είδαμε ο Γέροντας παρόλο το σπίλωμα που δέχεται ειδκά στο πρόσωπό του είναι ειρηνικός, συγχωρητικός και έχει ανοιχτούς τους κόλπους της πατρικής του αγκαλιάς σε όλους τους επικριτές του.

Την Τρίτη βλέπαμε τους πατέρες τους πατέρες συντονισμένα, χαμογελαστά δίχως ίχνος πανικού να ετοιμάζουν τους χώρους φιλοξενίας κρεβάτια, στρώματα, κουβέρτες, πετσέτες, να φροντίζουν για θέρμανση. Οι προσκυνητές περίμεναν υπομονετικά. Δεν άκουσα το παραμικρό παράπονο και δεν διέκρινα κούραση στα πρόσωπα των πατέρων. Είμαι βέβαιος ότι η Παναγία μας ευαρεστήθηκε και οικονόμησε για όλους.
Όλοι οι προσκυνητές που έφθασαν πέρασαν από την τράπεζα και στη συνέχεια τακτοποιήθηκαν στα δωμάτιά τους. Εξήντα πατέρες βγήκαν από τα κελιά να τα τα παραχωρήσουν στους προσκυνητές. Είναι απίστευτο! Ο αριθμός των προσκυνητών ξεπέρασε τελικά τους 650.
Στις 16:30 άρχισε ο εσπερινός με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια πρωτοστάτησε ο μητροπολίτης Καστορίας. Ακολούθησε τράπεζα με τον καθιερωμένο αγιορείτικο ροφό, με θέσεις για όλο τον κόσμο ακόμα και στον αύλιο χώρο, στο μαγειρίο και στο δοχειό (Παναγία Ελαιοβρύτισσα).
Στη συνέχεια έγινε προσκύνημα στα τίμια λείψανα και παρακλήσεις στην Παναγία.

Επτά η ώρα ξεκίνησε η αγρυπνία με το αγιορειτικό τυπικό. Παραβρέθηκαν πατέρες από άλλες μονές και την έρημο του Αγίου Όρους. Έψαλαν οι πατέρες: Γέροντας Θωμάς Ιερομ. και π. Φίλιππος από τους Θωμάδες, ο π. Στέφανος από τους Δανιηλαίους, ο Γέροντας Σπυρίδων, ο π. Παντελεήμων και ο π. Ευθύμιος από την Αδελφότητα του Υμνογράφου και άλλοι πολλοί.
Οι ψαλμωδίες σε διαφορετικές γλώσσες, το Χριστός Ανέστη, το μύρο που ραντιστήκαμε, οι πνευματικοί λειτουργοί ηγέτες, η ευωδία του θυμιάματος και οι πρεσβείες των πατέρων σε αυτή τη Θεομητορική εορτή φτερούγισαν την ψυχή μας στα ουράνια.
Ασφυκτικά όλοι ο ένας δίπλα στον άλλον, οι πατέρες στα καθήκοντά τους και ταυτόχρονα να αγωνιούν για να προλάβουμε να οδηγηθούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι στο μυστήριο της εξομολογήσεως για τη σωτηρία της ψυχής μας.
Δεν είναι τυχαίο που εδώ με τους πατέρες αισθανόμαστε πιο κοντά ακόμη και από τα κατά σάρκα αδέρφια μας. Νιώθουμε σιγουριά και ζητούμε την εξομολόγηση ενώ έξω στον κόσμο το αποφεύγουμε.
Μετά τις 22:00 δεχτήκαμε κέρασμα στο συνοδικό με γλυκό, λικέρ και καφέ ο οποίος μας βοήθησε στην αγρυπνία αλλά περισσότερο αυτή που μας κρατούσε άγρυπνους ήταν η Παναγία μας δι’ευχών του Γέροντα Εφραίμ. Όπως μας έχει πει και ιδιαίτερα αυτή τη μέρα είναι πολύ μεγάλα τα δώρα Της.
Στις 3:30 το πρωί λίγο πριν γίνει μια μικρή διακοπή καθώς μπήκαμε στη σειρά για να προσκυνήσουμε πλησιάζοντας στο καθολικό ανάμεσα στον αριστερό και δεξιό χορό ένιωσα τέτοια ανάταση η οποία δεν περιγράφεται. Σκέφτηκα το πόσο μεγάλο προνόμιο είναι να βρισκόμαστε εδώ στο Βατοπαίδι δίπλα σε έναν χαρισματούχο Γέροντα και μια αδελφότητα που προσεύχεται πριν από μάς για εμάς.
Το πρωΐ στις 6:30 άρχισε η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Μετά την τράπεζα -που είχε και πάλι ψάρι για όλους τους παρευρισκομένους- γύρω στις 11:30 π.μ. έπρεπε οι περισσότεροι να αναχωρήσουν και παρόλα αυτά πολλοί παρέμειναν για να παρακολουθήσουν τη δέηση που έγινε στο Ναό.
Φεύγοντας δόθηκε σε όλους μας ευλογία ημερολόγιο της μονής, Πασχαλινές κάρτες και κασέτες με μελωδίες της Αναστάσεως.
Μακάρι να αντιληφθούμε όλοι μας την πνευματική μας ωφέλεια, της οικογένειάς μας και των ανθρώπων που μας πλαισιώνουν από την παρουσία μας στο Άγιο Όρος και ειδικά στο Βατοπαίδι γιατί πολλές φορές στον κόσμο αντί να παίρνουμε σανίδες σωτηρίας παίρνουν άγκυρες και τότε είναι που χρειαζόμαστε πολλές προσευχές και πνευματικούς ανθρώπους για να μας καθοδηγήσουν…
Η επίσκεψή μας στο Βατοπαίδι έγινε και πάλι μια αφορμή ανακαινίσεως και πνευματικής αναγεννήσεως.
Χριστός Ανέστη.
Μιχάλης Δουδούδης
 http://vatopaidi.wordpress.com/2010/04/13/
Print this post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails
Γιά νά δεῖτε παλαιότερες ἀναρτήσεις κάντε κλίκ ΕΔΩ ἤ στό σύνδεσμο πού βρίσκεται στό κάτω μέρος τῆς σελίδας καί γράφει: Παλαιότερες αναρτήσεις

Γιά νά δεῖτε τίς τρέχουσες ἀναρτήσεις κάντε κλίκ ΕΔΩ ἤ στό σύνδεσμο πού βρίσκεται στό κάτω μέρος τῆς σελίδας καί γράφει: Αρχική σελίδα

ΣΥΝ ΘΕῼ: 1ο) 13ήμερο προσκύνημα στους Αγίους Τόπους - Ιορδανία - Σινά. 2ο)12ημ. προσκύνημα Αίγυπτο – Σινά - Άγιοι Τόποι, της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΧΩΡΗΒ TRAVEL , ΤΗΛ: 2310-345330, 342240 ΠΑΝΟΡΑΜΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ).


13ήμερο προσκύνημα στους Αγίους Τόπους
Ιορδανία - Σινά

1η ημ. 23/8/10 Δευτέρα: ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Συνάντηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 21:30 το βράδυ και αναχώρηση με πτήση της Aegean μέσω Αθηνών για Τελ Αβίβ.

2η ημ. 24/08/10 Τρίτη: ΛΥΔΑ-ΤΙΒΕΡΙΑΔΑ
Άφιξη τα ξημερώματα, επιβίβαση στο πούλμαν. Προσκύνημα στον Άγιο Γεώργιο στην Λύδα και στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς την Τιβεριάδα. Αγιασμός στον Ιορδάνη ποταμό. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.
1η διανυκτέρευση στην Τιβεριάδα
3η ημ. 25/08/10 Τετάρτη: ΝΑΖΑΡΕΤ-ΚΑΝΑ - ΤΙΒΕΡΙΑΔΑ - ΟΡΟΣ ΘΑΒΩΡ
Επισκεπτόμαστε και προσκυνούμε τους τόπους γύρω από την λίμνη: Όρος Μακαρισμών, Καπερναούμ, Ναός των Αγ. Αποστόλων. Συνεχίζουμε με κατεύθυνση την πόλη της Ναζαρέτ (προσκύνημα στο τόπο του Ευαγγελισμού), την Κανά (πρώτο θαύμα του Κυρίου). Επόμενος σταθμός το Όρος Θαβώρ (Μεταμόρφωση του Κυρίου).
2η διανυκτέρευση στην Τιβεριάδα
4η ημ. 26/08/10 Πέμπτη: ΙΟΡΔΑΝΙΑ – ΓΕΡΑΣΑ - ΑΜΜΑΝ
Αναχώρηση για σύνορα Ισραήλ-Ιορδανίας. Μετά τα διαδικαστικά φθάνουμε στα Γέρασα όπου θα επισκεφθούμε την Αρχαία Δεκάπολη. Συνεχίζουμε για το Αμμάν. Επίσκεψη στη Σιταντέλα με τα ερείπια του ναού και το ρωμαϊκό θέατρο.
3η διανυκτέρευση στο Αμμάν
5η ημ. 27/08/10 Παρασκευή: ΑΜΜΑΝ - ΠΕΤΡΑ
Πρωινή αναχώρηση για το όρος Νέμπο από όπου ο Μωϋσής αντίκρυσε τη Γη της Επαγγελίας. Επίσκεψη στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Μανταμπά. Συνεχίζουμε για την Πέτρα, όπου θα γνωρίσουμε τον αρχαιολογικό χώρο που είναι μοναδικός στον κόσμο, αφού όλα σχεδόν τα μνημεία είναι σκαλισμένα σε βράχους.
4η διανυκτέρευση στην Πέτρα
6η ημ. 28/08/10 Σάββατο: ΑΚΑΜΠΑ-ΝΟΥΕΜΠΑ-ΣΙΝΑ
Αναχώρηση για την Άκαμπα από όπου θα πάρουμε το πλοίο για την Νουέμπα. Άφιξη, επιβίβαση στο πούλμαν και μεταφορά στη Μονή Αγίας Αικατερίνας στο Σινά. Αργά το βράδυ ανάβαση στο Όρος Χωρήβ (προαιρετικά).
5η διανυκτέρευση στην Ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης
7η ημ. 29/08/10 Κυριακή: ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
Θεία Λειτουργία το πρωί στο Ναό της Μονής και στη συνέχεια προσκύνηση των Ιερών λειψάνων της Αγ. Αικατερίνης. Ξενάγηση εντός και πέριξ της Μονής.
6η διανυκτέρευση στην Ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης

8η ημ. 30/08/10 Δευτέρα: ΣΙΝΑ – ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ- ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ
Αναχώρηση για τα σύνορα Αιγύπτου-Ισραήλ. Μετά τη διέλευση των συνόρων και τις καθιερωμένες στάσεις, άφιξη στην Ιερουσαλήμ
7η διανυκτέρευση στην Ιερουσαλήμ
9η ημ. 31/08/10 Τρίτη: ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓ. ΠΟΛΕΩΣ
Προσκυνήματα εντός της Αγ. Πόλεως, στο Ναό της Αναστάσεως, όπου θα προσκυνήσουμε τον Πανάγιο Τάφο, το Φρικτό Γολγοθά, την Αποκαθήλωση και την Εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Βαδίζοντας στην οδό του Μαρτυρίου θα προσκυνήσουμε στο Πραιτώριο (φυλακή του Χριστού).
διανυκτέρευση στην Ιερουσαλήμ
10η ημ. 01/09/10 Τετάρτη: ΒΗΘΛΕΕΜ –ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-ΚΑΤΑΜΟΝΑΣ
Aναχώρηση για την Βηθλεέμ όπου θα προσκυνήσουμε το Σπήλαιο της Γεννήσεως, το χωριό των ποιμένων, την Μονή του Αγίου Θεοδοσίου τη Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Επιστρέφοντας στην Ιερουσαλήμ θα προσκυνήσουμε στη Μονή Τιμίου Σταυρού και στο Καταμόνας (Μονή Αγ. Συμεών του Θεοδόχου).
διανυκτέρευση στην Ιερουσαλήμ
11η ημ. 02/09/10 Πέμπτη: ΙΕΡΙΧΩ – ΟΡΟΣ ΕΛΑΙΩΝ – ΒΗΘΑΝΙΑ
Αναχώρηση για την έρημο της Ιουδαίας. Προσκύνημα στο Σαραντάριο Όρος, τις Ιερές Μονές του Προφήτου Ελισσαίου, του Αγ. Γερασίμου Ιορδανίτου. Επιστρέφοντας στην Ιερουσαλήμ προσκύνημα στη Βηθανία, στη Μονή της Αγ. Μάρθας και Μαρίας και στο Όρος των Ελαιών από όπου ανελήφθη ο Κύριος. Στη Γεθσημανή, θα προσκυνήσουμε στον τάφο της Παναγίας και στον βράχο της αγωνίας.
10η διανυκτέρευση στην Ιερουσαλήμ
12η ημ. 03/09/10 Παρασκευή: ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ
Πιθανή επίσκεψη στο Πατριαρχείο. Συνεχίζουμε για το λόφο Σιών για να επισκεφθούμε το Υπερώο και το σπίτι του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου. Η υπόλοιπη ημέρα ελεύθερη για ατομικά προσκυνήματα και αγορά.
11η διανυκτέρευση στην Ιερουσαλήμ
13η ημ. 04/09/10 Σάββατο: ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκκίνηση για το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και αναχώρηση με πτήση της Aegean Air. Άφιξη το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη μέσω Αθηνών.
j0239055


ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 1430 €
Διαφορά μονόκλινου: 320 €

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ :
*Αεροπορικά εισιτήρια Θεσ/νικη - Αθήνα – Τελ Αβίβ – Αθήνα - Θεσσαλονίκη
*Φόροι αεροδρομίων
*Φόροι συνόρων (Ισραήλ -Ιορδανίας– Αιγύπτου)
*Το φόρο εισόδου στο Σινά
*Την βίζα της Ιορδανίας
* Το πλοίο από Άκαμπα – Νουέμπα.
*Μετακινήσεις και ξεναγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα με τοπικά λεωφορεία.
*Τις (2) διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4* στην Τιβεριάδα με πρωινό και ένα γεύμα.
*Τις (5) διανυκτερεύσεις στην Ιερουσαλήμ σε ξενοδοχείο 3* superior με πρωινό και ένα γεύμα.
*Τις (2) διανυκτερεύσεις στο Αμμάν και την Πέτρα σε ξενοδοχεία 4* με πρωινό και ένα γεύμα.
*Τις (2) διανυκτερεύσεις στους ξενώνες της Ι. Μ. της Αγ. Αικατερίνης με πρωινό και ένα γεύμα.
*Την ανάβαση στο Όρος Θαβώρ με ταξί.
*Τα μικρά λεωφορεία για τον Αγ. Σάββα.
*Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
*Συνοδό αρχηγό του γραφείου μας.
*Φιλοδωρήματα οδηγών - σερβιτόρων – αχθοφόρων κ.λ.π.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
*Ό,τι αναφέρεται σαν προαιρετικό.
*Επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
$ Τα προγράμματα έχουν καταρτισθεί με βάση τις ισχύουσες τιμές και δρομολόγια ( 13/04/2010).
Σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής θα υπάρξει ανάλογη αναπροσαρμογή.
$Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιείται κατά την κρίση του αρχηγού όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για
την καλύτερη διεξαγωγή του.
$Σε περίπτωση που για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής μας δεν μας επιτραπεί η είσοδος σε κάποια
από τα προσκυνήματα (π.χ. στη Βηθλεέμ, Ιεριχώ) το γραφείο μας δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη.
$ Σας συνιστούμε να ε ν ε ρ γ ή σ τ ε ε γ κ α ί ρ ως για την έκδοση των διαβατηρίων σας.

$Η δήλωση συμμετοχής θεωρείται έγκυρη εφόσον καταβληθεί προκαταβολή 400 € έως τις 15/06/2010 και εξόφληση έως 08/08/2010 στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 30953207
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : 5227-014562594
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 239/750744-53
ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ : 714-002101-056770 EUROBANK ΤΡΑΠΕΖΑ : 0026-0520-13-0100012959


12ημ. προσκύνημα

Αίγυπτο – Σινά - Άγιοι Τόποι

της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού1η ημ. 21/9 /10 Τρίτη: ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ - ΚΑΙΡΟ
Συνάντηση στο αεροδρόμιο Μακεδονία στις 08:00 π.μ και με πτήση της Aegean Air μέσω Αθηνών άφιξη στο Κάιρο. Επιβίβαση στο πούλμαν και μεταφορά στις Πυραμίδες και την Σφίγγα. Μεταφορά στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση και ξεκούραση.
1η διανυκτέρευση στο Κάιρο

2η ημ. 22/9/10 Τετάρτη: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Μετά το πρωινό αναχωρούμε για την Αλεξάνδρεια όπου θα επισκεφθούμε το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και τον Ιερό Ναό του Αγ. Σάββα. Στη συνέχεια διανύοντας την πανέμορφη παραλία της Αλεξάνδρειας παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής για το Κάιρο.
2η διανυκτέρευση στο Κάιρο

3η ημ. 23/9/10 Πέμπτη: ΚΑΪΡΟ – ΣΙΝΑ
Μεταφορά στο Ναό του Αγ. Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο. Αναχώρηση και μέσω της διώρυγας του Σουέζ περνάμε στη χερσόνησο του Σινά με προορισμό την Ιερά Μονή της Αγ. Αικατερίνης. Καθοδόν προσκύνημα στο Σιναϊτικό μετόχι στην όαση της Φαράν. Άφιξη - τακτοποίηση δείπνο και διανυκτέρευση. Τα μεσάνυχτα προαιρετική ανάβαση στην αγία κορυφή (Όρος Χωρήβ).
3η διανυκτέρευση στο Σινά

4η ημ. 24/9/10 Παρασκευή: ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
Θεία Λειτουργία για όσους παραμείνουν στη μονή. Στη συνέχεια θα προσκυνήσουμε τα άγια λείψανα της Αγ. Αικατερίνης και θα ξεναγηθούμε εντός και πέριξ της Μονής.
4η διανυκτέρευση στο Σινά

5η ημ. 25/9/10 Σάββατο: ΣΙΝΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Αναχώρηση για τα σύνορα Αιγύπτου – Ισραήλ. Καθοδόν στάση στη Νεκρά Θάλασσα. Άφιξη στην Ιερουσαλήμ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
5η διανυκτέρευση στην Ιερουσαλήμ
6η ημ. 26/9/10 Κυριακή: ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
Προσκύνημα εντός του Ναού της Αναστάσεως (Πανάγιο Τάφο, Φρικτό Γολγοθά, Αποκαθήλωση, Εύρεση Τιμίου Σταυρού). Παίρνοντας την οδό του μαρτυρίου προσκύνημα στο Πραιτώριο (φυλακή του Κυρίου μας), στο Λιθόστρωτο, στο σπίτι των Αγ. Ιωακείμ και Άννης. Το απόγευμα θα παρακολουθήσουμε τον εσπερινό του Τιμίου Σταυρού στο Ναό της Αναστάσεως.
6η διανυκτέρευση στην Ιερουσαλήμ

7η ημ. 27/9/10 Δευτέρα: ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ : ΙΕΡΙΧΩ-ΟΡΟΣ ΕΛΑΙΩΝ
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο ναό της Αναστάσεως. Αναχώρηση για την Ιεριχώ όπου θα προσκυνήσουμε στο Σαραντάριο Όρος, στις Μονές του Προφήτου Ελισαίου, του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Ανεβαίνοντας προς τα Ιεροσόλυμα προσκύνημα στη Βηθανία, στη Μονή της Αγίας Μάρθας και Μαρίας, στο Όρος των Ελαιών όπου θα προσκυνήσουμε στο Ναό της Αναλήψεως. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στη Γεθσημανή όπου θα προσκυνήσουμε τον τάφο της Παναγίας και το βράχο της Αγωνίας. 7η διανυκτέρευση στην Ιερουσαλήμ

8η ημ. 28/9/10 Τρίτη: ΤΙΒΕΡΙΑΔΑ – ΘΑΒΩΡ - ΚΑΝΑ - ΝΑΖΑΡΕΤ
Στη συνέχεια αναχωρούμε για το Όρος Θαβώρ όπου έγινε η Μεταμόρφωση του Κυρίου μας, τη Ναζαρέτ (προσκύνημα στον τόπο του Ευαγγελισμού) και την Κανά (το πρώτο θαύμα του Κυρίου μας). Επισκεπτόμαστε και προσκυνούμε τους τόπους γύρω από την λίμνη της Τιβεριάδας: Όρος των Μακαρισμών, Καπερναούμ. Τέλος στον Ιορδάνη ποταμό(αγιασμός των υδάτων). Επιστροφή στην Ιερουσαλήμ.
8η διανυκτέρευση στην Ιερουσαλήμ

9η ημ. 29/9/10 Τετάρτη: ΒΗΘΛΕΕΜ –ΟΡΕΙΝΗ - ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Νωρίς το πρωί αναχωρούμε για τη Βηθλεέμ, όπου θα προσκυνήσουμε το σπήλαιο της Γεννήσεως. Επίσης προσκύνημα στο χωριό των ποιμένων, στην Ιερά Μονή του Αγ. Θεοδοσίου και στη Μονή του Αγ. Σάββα. Στη συνέχεια προσκύνημα στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού , στο Κατά Μόνας (Μονή Αγ. Συμεών του Θεοδόχου) και τέλος στην Ορεινή(σπίτι Αγίου Ιωάννου Προδρόμου).
9η διανυκτέρευση στην Ιερουσαλήμ

10η ημ. 30/9/10 Πέμπτη: ΦΡΕΑΡ ΙΑΚΩΒ
Αναχώρηση για προσκύνημα στο φρέαρ του Ιακώβ, όπου μαρτύρησε το 1979 ο πατήρ Φιλούμενος. Σήμερα στον Ιερό Ναό φυλάσσετε το σκήνωμα του.
10η διανυκτέρευση στην Ιερουσαλήμ

11η ημ. 01/10/10 Παρασκευή: ΣΙΩΝ
Επίσκεψη στην Σιών, όπου βρίσκεται το Υπερώο και το σπίτι του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου. Η υπόλοιπη ημέρα ελεύθερη για ατομικά προσκυνήματα και αγορά.
11η διανυκτέρευση στην Ιερουσαλήμ

12η ημ. 02/10/10 Σάββατο: ΤΕΛ ΑΒΙΒ – ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναχώρηση με πτήση της Aegean Air τα ξημερώματα για Αθήνα. Άφιξη στη Θεσσαλονίκη νωρίς το πρωί.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
ΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑ
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 1260 € το άτομο
Διαφορά μονόκλινου: 290

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Τά αεροπορικά εισιτήρια Θεσ/νίκη –Αθήνα – Κάιρο - Τελ Αβίβ - Αθήνα - Θεσ/νίκη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΧΩΡΗΒ TRAVEL ,
ΤΗΛ: 2310-345330, 342240 ΠΑΝΟΡΑΜΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΣΥΝ ΘΕῼ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ :ΙΕΡΟΜΟΝ. ΣΑΒΒΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, «ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ» ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ (Ι.Μ. ΚΩΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ, ΒΙΓΛΑ, Ι.Μ. Μ. ΛΑΥΡΑΣ) 1915-2004


Ἦταν γύρω στά 1990 ὅταν γιά πρώτη φορά συναντήθηκα μέ τόν Γέροντα Εὐθύμιο. Τόν θυμᾶμαι ὄρθιο πίσω ἀπό τό μαγειρεῖο τῆς Μ. Λαύρας. Εἴμαστε μαζί μέ τόν Γέροντά μας π. Μάξιμο.
Μοῦ λέει ὁ Γέροντας:
«Ἔλα νά δεῖς ἕναν διά Χριστόν σαλό».
Ἦταν ἕνας Μοναχός μικροκαμωμένος, ταπεινός. Εἶχε τά γένια του μαζεμένα μέ ἕνα λαστιχάκι καί τά μαλλιά του κομμένα. Φοροῦσε ἕνα φθαρμένο ζωστικό. Ἀργότερα ἔμαθα καί διαπίστωσα «ἰδίοις ὄμμασι» ὅτι πολλές φορές κυκλοφοροῦσε καί χωρίς αὐτό.
Ἦταν ἐξαιρετικά ἀδύνατος, μέ πολλή δυνατή φωνή καί ἔντονο δυναμισμό στόν τρόπο πού ἐκφραζόταν, στίς κινήσεις, στίς χειρονομίες του. Ὅλες του οἱ ἐκδηλώσεις ἀντανακλοῦσαν τήν ἅγια βία μέχρι «αὐτομίσους», πού - ὅπως ἔμαθα ἀργότερα- ἀσκοῦσε στόν ἑαυτό του. Τά ματάκια του ἔλαμπαν σάν τήν διάφανη ἁγιορείτικη θάλασσα. Φαινόντουσαν σάν δακρυσμένα.
Πίσω ἀπό μία ἐξωτερική «ἀγριότητα-τραχύτητα» διέκρινες μία φύση λεπτή, συναισθηματική, πολύ εὐαίσθητη. Πιό δύσκολα διέκρινες τήν ἁγιότητα... Συνήθως ὁ ἅγιος μόνο καταλαβαίνει τόν ἅγιο. Ὁ ἅγιος Γέροντας Παΐσιος τόν εἶχε «καταλάβει»... Μέ θαυμασμό ἀργότερα ἄκουσα ὅτι κάποιοι προσκυνητές εἶχαν ζητήσει ἀπό τόν Γέρο-Παΐσιο, τόν μεγάλο σύγχρονο ἀσκητή τῆς Παναγούδας, νά τούς δείξει ἕναν σύγχρονο ἁγιορείτη ἅγιο. Τότε ὁ μακαριστός Γέροντας τούς ἔστειλε νά δοῦν τό Γερο-Εὐθύμιο στή Βίγλα...
Ἀργότερα ἐπίσης συνειδητοποίησα τήν ἀταλάντευτη σταθερότητά του, τήν ἀκαμψία του - θά μπορούσαμε νά ποῦμε- στίς κατά Θεόν ἀποφάσεις του. Διαπίστωσα τήν ἀδιάπτωτη νηστεία του, τήν μοναχική του συνέπεια, τήν ἀπόλυτη αὐστηρότητα στόν ἑαυτό του. Μέ θαυμασμό ἔμαθα πώς ἔκανε «ἐννάτες», ἐδαφιαῖες μετάνοιες καί ἀμέτρητα κομβοσχοίνια σχεδόν μέχρι τά τελευταῖα του...Ὅταν ἔπεσε κατάκοιτος συνέχισε τίς «ἐννάτες» καί τήν προσευχή «ὑπέρ ὅλου τοῦ κόσμου»...
ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝ ΘΕῼ, ΚΑΙ ΔΙ' ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΥΜΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ.
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6947612075 Ἤ
ΣΤΟ E- MAIL:PanagiaTheotokos@gmail.com
ΤΙΜΗ: 4 Euro

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


Αρχειοθήκη ιστολογίου